pakjesavond

ANWB: twee keer zo druk op de weg door ‘sintspits’

Een file in de avond
Een file. Foto ter illustratie Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, “ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip”, aldus een woordvoerder van de ANWB.

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwden eerder al voor een vroege avondspits vanwege pakjesavond. “Je ziet echt duidelijk dat mensen eerder dan normaal zijn vertrokken”, aldus de woordvoerder van de ANWB. “Waar er problemen op de weg zijn, loopt de vertraging flink op. Dat betekent dat veel mensen al in de auto zitten.”

De verkeersdienst ziet vooral veel vertraging op de A27 bij Gorinchem, om gaten in het wegdek. Ook is het verkeer rondom Eindhoven helemaal vastgelopen door een ongeluk op de A67 bij Eersel. Daardoor zijn er ook lange files op de A2 en A58.

N-wegen

Ook Rijkswaterstaat ziet dat het druk is. Rijkswaterstaat telt de files op de N-wegen niet mee, maar noteerde rond 16.00 uur al 300 kilometer file. “Normaal staat er rond dit tijdstip zo’n 145 kilometer file.”

Ook na de zogeheten sintspits verwachten de verkeersdiensten nog extra vertraging op de wegen door het weer. In het noorden en noordoosten van het land kan het gaan sneeuwen. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd voor de Waddeneilanden, Friesland, Groningen en Drenthe. Daar kan het tot woensdagochtend plaatselijk glad zijn.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP