viering

Autovrije vrijdag voor Amsterdams jubileum: ‘Je wordt maar een keer 750 jaar’

De snelweg van Den Haag die overgaat in de A10 (1977 ) Bert Verhoeff / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

De 750ste verjaardag van Amsterdam wordt in 2025 onder meer gevierd op 21 juni op een autoloze ringweg A10. “Op bijna 15 kilometer snelweg vindt die dag een groot aantal feestelijke activiteiten plaats, met muziek, sport, theater, dans en meer”, kondigt de gemeente maandag aan.

“Je wordt als hoofdstad maar een keer in je leven 750 jaar. Daarom vieren we het groots, op een fantastische locatie, op de langste dag van het jubileumjaar. Iedereen is van harte welkom om op 21 juni de verjaardag van Amsterdam te vieren”, aldus burgemeester Femke Halsema.

Het idee voor de viering op de A10 is bedacht door een groep van ruim honderd Amsterdammers. Het plan wordt het komende jaar nog verder uitgewerkt met onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en vervoerders.

Nood- en hulpdiensten

Het plan is dat op vrijdag 20 juni 2025 de Ring West, Zuid en Oost na de avondspits worden afgesloten vanaf de afslag naar de A1 en de afslag naar de A5. Eén rijrichting wordt ingericht voor het evenement. De andere kant van de weg blijft open voor de nood- en hulpdiensten. De volgende dag is de ringweg de hele dag en avond open voor bezoekers. Zondag wordt alles weer afgebouwd zodat de A10 voor de maandagochtendspits weer open kan voor verkeer.

Amsterdam wordt op 27 oktober 2025 750 jaar. De aftrap van het jubileumjaar is op 27 oktober 2024 tijdens een openingsconcert in de Ziggo Dome. Verspreid over het jaar zijn vervolgens meer dan tweehonderd activiteiten die stilstaan bij de verjaardag van de hoofdstad. Op de verjaardag zelf “wordt het jubileumjaar groots afgesloten”, maar de exacte invulling daarvan is nog onbekend

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP