onderzoek

Utrechtse fietsdeal succesvol tegen vervoersongelijkheid

Fietsen Utrecht
Fietsers in Utrecht Shutterstock / Nongnut Moijanghan

De Utrechtse fietsdeal heeft positieve effecten op fietsstimulering en verminderen van vervoersongelijkheid, blijkt uit onderzoek. De deal houdt in dat inwoners met een U-pas (voordeelpas voor lage inkomens) voor 30 euro een goede fiets kunnen krijgen, inclusief een jaar lang reparatie en onderhoud. Het Utrechtse college van B&W wil de deal graag voortzetten. 

Het project loopt sinds 2021 tot en met oktober 2023. In die periode zijn er in totaal 1969 fietsen uitgegeven. De doelstellingen van het project zijn fietsstimulering en het verminderen van vervoersongelijkheid. Uit onderzoek van Mobycon blijkt het project deze doelen inderdaad ten gunste komt. “Respondenten vinden fietsen leuker, fietsen vaker en gebruiken de fiets bijna iedere dag. Daarnaast zien we dat de fietsdeal ervoor zorgt dat reizen goedkoper en makkelijker wordt en gebruikers meer verschillende plekken bezoeken”, aldus het onderzoek.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat circa 18 procent van de gebruikers al een werkende fiets heeft bij aanschaf van de fietsdeal. “We denken dat dit grotendeels komt doordat ouders een fietsdeal aanschaffen voor hun volwassen kinderen. Hiernaast zien we in de onderzoeksresultaten dat fietsen juist ook door meerdere gezinsleden worden gebruikt”, aldus de onderzoekers. “We concluderen dat de fietsdeals over het algemeen goed terechtkomen en doelmatig worden gebruikt”, zo vervolgen zij.

Voortzetten

Op basis van de positieve effecten, wil het Utrechtse college de fietsdeals graag voortzetten. Wel wil het college de uitvoerder voor langere tijd betrekken door middel van een Europese aanbesteding, vanwege tekort aan personeel en uitdagingen rondom de uitgifte. “Dit biedt de kans te investeren in het opleiden van personeel en nieuwe locaties voor langere tijd te binden.” Daarnaast biedt continuïteit van de uitvoerder ook duidelijkheid voor de afnemers van de fietsdeal.” Het college heeft nog budget om heel 2024 fietsdeals uit te geven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink