gevaar

Tientallen gemeenten eisen maatregelen tegen opgevoerde fatbikes

De gemeenten roepen demissionair minister Mark Harbers (foto) op iets te doen aan de fatbikes Shutterstock, Jeroen Meuwsen Fotografie

Tientallen gemeenten willen dat demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers snel maatregelen neemt tegen opgevoerde e-bikes. Vooral de variant met dikke banden, de zogenoemde fatbike, zorgt volgens de gemeenten voor veel overlast. “De verkeersveiligheid kan niet langer wachten”, schrijven ze in een brief.

Volgens de gemeenten zijn de opgevoerde e-bikes een gevaar op het fietspad. Het gaat daarbij volgens de ondertekenaars niet alleen om jongeren op opgevoerde e-bikes maar ook om ouders op e-bakfietsen en jongvolwassenen en ouderen op snelle e-bikes.

De gemeenten vragen Harbers om een landelijk verbod op de verkoop van setjes om de fietsen op te voeren, zodat ze sneller kunnen. Ook willen de gemeenten een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes. “We roepen u op om in te grijpen en te komen met een concreet pakket van maatregelen voor de korte termijn.”

De brief is een initiatief van Haarlem en Amsterdam en inmiddels ondertekend door 43 gemeenten.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP