Onderzoek

KiM: meerdere soorten barrières veroorzaken bereikbaarheidsarmoede

Bereikbaarheidsarmoede
Het KiM deed een kwalitatieve studie naar bereikbaarheidsarmoede. Flickr / Joris Louwes

Een belangrijk bezoek aan het ziekenhuis of op visite bij een familielid: het zijn bestemmingen die voor mensen echt belangrijk zijn, maar die door bereikbaarheidsarmoede veel moeite kosten om te bereiken. Niet alleen reistijd en reiskosten kunnen een barrière vormen, maar bijvoorbeeld ook angst voor verkeersdrukte of niet kunnen fietsen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Beperkt bereikbaar: een kwalitatieve studie naar bereikbaarheidsarmoede’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

In het onderzoek worden verschillende voorbeelden gegeven van barrières die de bereikbaarheid van voorzieningen voor mensen beperkt en wat de gevolgen ervan zijn voor deelname aan de samenleving.

Dat kunnen barrières zijn bij het vervoer zelf, zoals weinig of slecht toegankelijke bus- of tramhaltes, een lage frequentie van het ov, overvolle bussen tijdens spitstijden of een onveilige infrastructuur. Ook beperkte voorzieningen in de buurt of geen betaalbare woning nabij de gewenste woonlocatie kunnen een rol spelen.
De aanwezigheid van bijvoorbeeld een bus, tram of fiets is niet voldoende voor een persoon om een activiteit te bereiken. Hij of zij moet ook in staat zijn om gebruik te kunnen maken van deze vervoermiddelen. Of dat kan, ligt onder meer aan inkomen, vaardigheden zoals fietsen, gezondheid en bijvoorbeeld angst voor verkeersdrukte.

Bereikbaarheidsdoelstellingen

De grens tussen acceptabele bereikbaarheidsproblemen en ongewenste bereikbaarheidsarmoede is onduidelijk door het ontbreken van concrete bereikbaarheidsdoelstellingen, zo stelt het KiM. ‘Daarom is het ook lastig om effectieve maatregelen aan te wijzen. Bereikbaarheidsindicatoren op basis van bijvoorbeeld reistijd tot bestemmingen geven goede houvast, maar kunnen niet alle vormen van bereikbaarheidsarmoede in kaart brengen’.

Met mobiliteitsbeleid alleen ontstaat geen bereikbaarheid voor iedereen. Zowel de oorzaken als de gevolgen van bereikbaarheidsproblemen hebben dwarsverbanden met andere beleidsterreinen zoals zorg, onderwijs en wonen. Samenwerking met andere departementen en overheden is dus ook belangrijk bij het aanpakken van bereikbaarheidsproblemen.

Lees ook:

Auteur: Marloes Kanselaar