Bindend referendum

Parijzenaren stemmen massaal elektrische huursteps weg

Elektrische huursteps Parijs
Als het aan een groot deel van de Parijzenaren ligt, zijn elektrische huursteps binnenkort verleden tijd. Shutterstock / ChristianJa

Inwoners van Parijs hebben zich in een bindend referendum in grote meerderheid (bijna 90 procent) uitgesproken voor een verbod op elektrische huursteps. Ruim honderdduizend Parijzenaren brachten hun stem uit. Ondanks steeds scherpere regelgeving voor de steps, blijft de overlast volgens de stemmers te groot om het gebruik toe te blijven staan. 

1,6 miljoen mensen mochten stemmen, maar de opkomst was zoals verwacht laag. Het stadsbestuur had vooraf gezegd de uitslag als bindend te beschouwen, ongeacht de opkomst.

De deelsteps zijn een populair alternatief voor auto, metro of fiets. Na een chaotische introductie in 2018 heeft het stadsbestuur de regels voor de steps geleidelijk aangescherpt, door speciale parkeerzones te creëren en de maximumsnelheid en het aantal aanbieders te beperken. Ook mochten e-steps niet meer geparkeerd worden op de stoep en waren ze niet meer welkom in parken. Maar voetgangers bleven klagen over roekeloos rijgedrag, overlast en ongelukken.

Honderden gewonden

In Parijs overleden vorig jaar meerdere mensen door een ongeluk met een van de vijftienduizend huursteps die de stad telt. Ook vielen er honderden gewonden.

Burgemeester Anne Hidalgo kondigde de raadpleging in januari aan. De sociaaldemocraat is voorstander van een verbod en ziet het vervoermiddel als een “bron van spanning en zorg”. De verkiezing heeft geen invloed op elektrische steps in particulier bezit, waarvan er in Frankrijk vorig jaar 700.000 zijn verkocht.

Vorige week werd bekend dat de minimumleeftijd voor het gebruik van e-steps omhoog gaat van 12 jaar naar 14 jaar. Ook kondigde de regering aan de boetes voor overtredingen fors te verhogen.

Lees ook:

Auteur: ANP