Stijging ongevallen

Frankrijk verbiedt e-step voor kinderen tot 14 jaar

Elektrische steps Frankrijk
De regelgeving rondom elektrischep steps wordt in Frankrijk een stuk strenger, na een explosieve stijging van het aantal ongelukken. Shutterstock / Victor Joly

Frankrijk verbiedt de elektrische step voor iedereen onder de 14 jaar. Verder gaan de boetes voor overtredingen met de e-step fors omhoog.

De regering hoopt daarmee de overlast te beperken van het vervoersmiddel dat in korte tijd uiterst populair is geworden, maar ook weerstand oproept. Het aantal doden en zwaargewonden door ongevallen met de elektrische steps steeg explosief. Ook de ‘anarchie’ bij de zelfbedieningsverhuur veroorzaakt spanningen, vooral in de Franse hoofdstad Parijs. Daar is zondag een referendum dat zou kunnen leiden tot een volledig verbod.

Het plan van de Franse regering beoogt een “verzoening” te bereiken. E-steps kunnen een kans zijn als het goed wordt geregeld, aldus de minister van Verkeer. De verhoging van de leeftijdsgrens van 12 naar 14 jaar moet daartoe bijdragen. Ook moeten de steps voortaan zijn voorzien van remlichten en richtingaanwijzers.

Ook buiten Frankrijk wordt geleidelijk de regelgeving rond e-steps aangescherpt, zoals in Rome, Lissabon, Stockholm en Oslo. In bijvoorbeeld Barcelona en Montreal zijn ze inmiddels verboden. In Belgiƫ werd de leeftijdsgrens voor e-steps vorig jaar verhoogd naar 16 jaar. Ook in Nederland geldt een leeftijdsgrens van 16 jaar, maar hier zijn de meeste elektrische steps nog verboden op de openbare weg.

Lees ook:

Auteur: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.