Fietsroute F15

Snelfietsroute tussen Ridderkerk en Rotterdam houdt forens uit de file

Nieuwe snelfietsroute tussen Ridderkerk en Rotterdam. Foto: Provincie Zuid-Holland
Nieuwe snelfietsroute tussen Ridderkerk en Rotterdam. Foto: Provincie Zuid-Holland

Fietsers tussen Ridderkerk en Rotterdam kunnen vanaf nu zonder oponthoud de file op de A15 voorbij fietsen. Met de afronding van de snelfietsroute F15 IJsselmonde, is de provincie Zuid-Holland een directe fietsroute rijker die forenzen moet verleiden de auto te laten staan. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) opende gisteren de route officieel, samen met de betrokken partijen.

De F15 IJsselmonde bestaat uit twee routes van elk 18 kilometer. Onderling zijn deze routes op meerdere plekken met elkaar verbonden en kunnen fietsers zo de A15 oversteken. De provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard en het waterschap Hollandse Delta werkten de afgelopen vier jaar aan het verbeteren van de fietspaden om deze gemeenten en Rotterdam beter met elkaar te verbinden. Heijnen vindt het belangrijk dat ‘mensen makkelijk de fiets pakken om van A naar B te gaan’. “Fietsen is goed voor de gezondheid, voor schone lucht en voor het klimaat. Bovendien kan meer gebruik van de fiets zorgen voor minder drukte op de weg en in het OV”, aldus de staatsecretaris.

Oude situatie op fietspad tussen Ridderkerk en Rotterdam. Foto: Provincie Zuid-Holland
Oude situatie op fietspad tussen Ridderkerk en Rotterdam. Foto: Provincie Zuid-Holland

Regionaal fietsnetwerk

Om de fietsroute aantrekkelijk en veilig te maken voor fietsers, zijn er verschillende aanpassingen gedaan: zo zijn rotondes verbeterd, fietspaden verbreed, vrijliggend gemaakt en waar nodig nieuw aangelegd. Ook zijn er op verschillende plekken fietsstraten aangelegd waar de auto te gast is. Daarnaast is de de aansluiting op het openbaar vervoer bij station Barendrecht en de waterbushalte bij Ridderkerk geoptimaliseerd.

Peter Meij, wethouder Verkeer en Vervoer Ridderkerk en tevens regiobestuurder Metropoolregio Rotterdam Den Haag: “Er is nog steeds een groep forenzen die voor korte afstanden niet de fiets maar de auto pakt. Een aantrekkelijk netwerk van directe fietsroutes naar werklocaties helpt om van fietsen een goede gewoonte te maken. Met de F15 komen de banen op het hier ontwikkelde agro-business park op fietsafstand van Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Rotterdam-Zuid, Hendrik-Ido Ambacht en Zwijndrecht. En met de Waterbushalte bij De Schans komt zelfs Krimpen aan den IJssel dichtbij.”

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.