Natuurbrug in Hilversum helpt Gooise dieren veilig oversteken

Natuurbrug

Natuurbrug Anna’s Hoeve is een feit. Dieren in Hilversum en omgeving kunnen vanaf nu veilig de oversteek maken naar een ander natuurgebied zonder belemmerd te worden door onder andere de spoorlijn die door dit gebied loopt.
De natuurbrug vormt samen met de faunatunnel onder de A27, die in 2018 is aangelegd, de ‘Groene Schakel’, die de natuur tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbindt. Met de nieuwe natuurbrug in Anna’s Hoeve kunnen dieren straks in één keer het spoor, de busbaan, de weg en het fietspad over. De brug is acht meter hoog en 50 meter breed, om een veilige doorkruising van de infrastructuur mogelijk te maken.

Duurzaamheid

De natuurbrug werd maandag 25 april feestelijk geopend, samen met bestuurders van de provincie Noord-Holland, gemeente Hilversum, het Goois Natuurreservaat en uitvoerder BAM. Het beheer is overgedragen aan het Gooi Natuurreservaat. De provincie werkt aan de omliggende natuur, zodat de natuurbrug in de toekomst optimaal functioneert.

“Het spoor is een duurzame keuze. De focus op duurzaamheid willen we ook uitdragen in de manier waarop we met de natuur omgaan. Deze natuurbrug is daar een goed voorbeeld van,” vertelt regiodirecteur Harro Homan van ProRail. “We hebben op veel plekken natuurgebieden weer met elkaar verbonden en dieren de ruimte gegeven. Bij nieuwe projecten krijgt dit een steeds prominentere plek.”

Natuurgebieden verbinden

Natuurgebieden in Nederland zijn versnipperd geraakt door de bouw en het intensieve gebruik van spoor-, auto- en vaarwegen. Hierdoor leven dieren en planten soms op een onnatuurlijk klein gebied. Het Meerjaren­programma Ontsnippering (MJPO) brengt daar verandering in.

Dit programma is een samenwerking van ProRail, de Rijksoverheid en de provincies. Er zijn in Nederland zo’n 215 plekken waar leefgebieden van dieren doorsneden worden. Daarvan bevinden zich 79 rondom het spoor. ProRail werkt aan het oplossen van die spoorknelpunten door natuurbruggen en andere faunavoorzieningen voor dieren en planten aan te leggen. Zo worden natuurgebieden met elkaar verbonden en kunnen dieren het spoor, de weg en het water ongedeerd oversteken.

Brug bij Anna’s Hoeve

De brug bij Anna’s Hoeve is de laatste grote natuurbrug die vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering is gefinancierd. Natuurbruggen zijn omvangrijke bouwwerken. De meeste knelpunten bij het spoor zijn op te lossen met de aanleg van kleine faunapassages, bijvoorbeeld een tunneltje onder het spoor door of een looprichel in bestaande watertunnels. Aandacht voor natuur is altijd een belangrijk onderdeel bij verbouwingen en nieuwe projecten van ProRail.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Hendriëlle de Groot

Bron: SpoorPro.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.