Werk Rijkswaterstaat gaat zoveel mogelijk gewoon door

Weginspecteurs Rijkswaterstaat. Beeld beeldbank.rws.nl/ Harry van Reeken
Weginspecteurs Rijkswaterstaat. Beeld beeldbank.rws.nl/ Harry van Reeken

De maatregelen in de aanpak van het coronavirus zullen ook de projecten raken waar de markt en Rijkswaterstaat samenwerken. Maar wat Rijkswaterstaat betreft gaan projecten en werkzaamheden gewoon door, onder voorwaarde dat veiligheid en kwaliteit zijn geborgd. Lopende en geplande aanbestedingen gaan ook gewoon door. Dat is de strekking van een brief die Rijkswaterstaat woensdag naar marktpartijen heeft gestuurd.

“De coronamaatregelen hebben een enorme impact op onze maatschappij. Ook het werk waar de markt en Rijkswaterstaat samen de verantwoordelijkheid voor dragen zal geraakt worden”, schrijft directeur-generaal Michèle Blom, die opmerkt dat marktpartijen ook al de gevolgen ondervonden van de stikstof- en pfas-dossiers. “Ons is er alles aan gelegen de markt te ondersteunen. Ik zal er alles aan doen wat binnen mijn mogelijkheden ligt, om het werk zoveel als verantwoord mogelijk door te laten gaan.”

Verkeersmanagement

Voor alle werkzaamheden van Rijkswaterstaat geldt dat die in principe doorgaan. Onder die werkzaamheden vallen onder meer: beheer en onderhoud, vervanging en renovatie en de aanleg van wegen. Ook verkeer- en watermanagement en ICT vallen daar onder.

De veiligheid en kwaliteit moeten voldoende geborgd kunnen worden, benadrukt Rijkswaterstaat, en zal samen met marktpartijen ‘voortdurend blijven bepalen’ of aan die voorwaarde wordt voldaan. Blom merkt op dat de richtlijnen van het RIVM gelden en dat werkgevers verantwoordelijk blijven voor de veiligheid van hun werknemers.

Boetes

Ook gaan aanbestedingen die lopen of gepland zijn gewoon door. Er worden alternatieven gezocht voor onderdelen van het aanbestedingsproces die normaal gesproken fysiek plaatsvinden. Daar worden andere vormen voor gezocht, met name in de dialoogfase, zodat het proces ‘zo min mogelijk vertraging’ oploopt.

Het kan voorkomen dat bepaalde mijlpalen – zoals een geplande oplevering – door het coronavirus niet meer haalbaar blijken, schrijft Blom verder in de brief. In dat geval zal Rijkswaterstaat zich ‘redelijk en billijk opstellen’, bijvoorbeeld waar het gaat om de toepassing van contractueel opgenomen boetes.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.