Rotterdam ontwikkelt straatbezem die vier keer langer meegaat

Nieuwe bezems. FOTO Gemeente Rotterdam
Nieuwe bezems. FOTO Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gebruikt jaarlijks 18.500 bezems om de straten schoon te houden. Na drie uur vegen zijn ze versleten en worden ze verbrand. Dat moet anders, vond medewerker Johan Bunk.

Bunk kwam daarom met een straatbezem die langer meegaat. De gemeente wil een duurzame economie, dus  moet zelf het goede voorbeeld geven, vindt hij. Dankzij zijn initiatief bespaart de gemeente nu ruim 150.000 euro per vijf jaar.

Op zijn initiatief testte het reinigingsteam bezems van stro, plastic en berkenrijs. Met steeds in het achterhoofd: welk materiaal maakt goed schoon en is duurzaam? Plastic gaat het langst mee, maar dat materiaal is slecht voor het milieu. Voor stro geldt precies het omgekeerde. Berkenrijs kwam het beste uit de test: het breekt het minst snel. “Daarom gebruiken we nieuwe circulaire bezems met takken van de berk”, zegt Bunk op de website van de gemeente Rotterdam. “Als we ze natmaken voor gebruik, gaan ze zelfs vier keer langer mee.”

Bezembos

Als de bezems zijn opgebruikt gaat het hout terug naar de natuur. De gemeente maakt er bijvoorbeeld hagen van of gebruikt ze voor wandelpaden. In de wijk Reyeroord staat de eerste haag gemaakt van versleten bezems.

Het berkenrijs komt nu nog uit Roemenië, maar Bunk hoopt op een eigen ‘bezembos’ in Rotterdam. “Met Boomfeestdag hebben we in Reyeroord drie berken geplant. Over twee jaar kunnen we de takken daarvan gebruiken voor bezems. Het is nog niet veel, maar het begin is er.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.