TV-programma in het teken van 100 jaar verkeer

Verkeersdrukte met Pasen in Scheveningen 1965 Beeld NTR/Nationaal Archief
Verkeersdrukte met Pasen in Scheveningen 1965 Beeld NTR/Nationaal Archief

Binnenkort rijden er 9 miljoen auto’s rond in Nederland. In het jaar 1900 waren dat er slechts 200. In een special van Andere Tijden is te zien wat er in de tussentijd veranderde. Naar voren komt dat dorpen en steden volstrekt niet berekend waren op de nieuwe verkeersdeelnemer: voetgangers, fietsers, trams en auto’s zaten elkaar danig in de weg.

‘Een nieuw monster op weg’ en ‘een gevaar voor de mensheid’. Zo noemden kranten de auto in het begin van de 20e eeuw, aldus de programmamakers. Niet zonder reden, zeggen ze. Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer; begin jaren ’70 nog jaarlijks ruim 3000.

Symbool van vrijheid

Kijkers worden meegenomen in de nieuwigheden die in het straatbeeld verschijnen om ‘de chaos te beteugelen’: verkeerslichten, zebrapaden, parkeermeters en verkeersagenten. Ze zien ook hoe het landschap langzaamaan verandert: in het hele land verrijzen snelwegen, tunnels, aquaducten.

Ook de mooie kant van de auto komt naar toren tijdens de uitzending: de auto als symbool van vrijheid. Bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, de auto maakt het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt.

Uitzending van de Andere Tijden-special: maandag 15 juli om 21.05 uur op NPO 2

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.