Snorfietser op fietspad Amsterdam krijgt sinds maandag boete

Wie in Amsterdam met zijn snorfiets op het fietspad rijdt, riskeert sinds maandag 3 juni een boete. Snorfietsers moeten sinds april al een helm op en uitwijken naar de rijbaan, maar sinds maandag gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven.

Snorfietsers hadden de afgelopen weken tijd om te wennen aan het rijden met helm op de rijbaan en nieuwe routes. Die wenperiode is nu voorbij. Wie sinds maandag 3 juni nog de regels overtreedt, kan een boete verwachten.

Speciale boa-teams

Er zijn twee soorten boetes: een voor rijden op een fietspad waar dat verboden is en een voor rijden zonder helm waar dat niet is toegestaan (beide 95 euro, plus 9 euro administratiekosten). Speciale boa-teams, waaronder vier motorrijders, gaan specifiek handhaven op de snorfietsers. Als een snorfietser doorrijdt, mogen de boa’s ook op kenteken bekeuren.

Rechtszaak

Sinds 1 juli vorig jaar hebben gemeenten de bevoegdheid om snorfietsen, met helmplicht, naar de rijbaan te verplaatsen. Amsterdam maakt hier als eerste gemeente gebruik van. Vorige week heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in de beroepszaak die enkele belanghebbenden hadden aangespannen tegen de gemeente over de snorfietsmaatregel. Het beroep is ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank mag de gemeente snorfietsers naar de rijbaan verplaatsen – met helmplicht –  om de verkeersveiligheid te vergroten en de drukte op de fietspaden te beperken.

Vorige week is eveneens een petitie met 48.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. De gemeente Amsterdam benadrukt in een speciale nieuwsbrief dat de petitie géén invloed heeft op de start van de handhaving.

Lees ook:

https://www.verkeersnet.nl/mobiliteitsbeleid/29148/amsterdamse-snorfietser-moet-binnenkort-echt-de-rijbaan-op/

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.