Rotonde vijf weken korter aangelegd dan normaal

Bouw van de Protonde in Terneuzen FOTO KWS

Aannemer KWS heeft in één weekend tijd een rotonde aangelegd in de Binnenvaartweg in Terneuzen. Door gebruik te maken van prefab, modulaire betonelementen is het gelukt om de traditionele aanlegtijd van zes weken flink te verkorten. De werkzaamheden begonnen afgelopen vrijdagavond 18.00 uur en eindigden maandagochtend 06.00 uur.

Het mes snijdt aan twee kanten: weggebruikers én het milieu genieten voordelen. Verkeersdeelnemers hebben minder hinder, want ze hoeven niet om te rijden en zodoende valt de extra CO2-uitstoot mee. Bovendien: na de levensduur kan een Protonde-element gerecycled worden tot betongranulaat, waar weer een nieuw element van gemaakt kan worden. Ook kunnen tijdens de levensduur de elementen eenvoudig worden verplaatst, bijvoorbeeld in het geval dat een bestaande rotonde vervalt. Verder is refurbishing mogelijk, waarmee de levensduur van de Protonde wordt verlengd.

Doorontwikkeling

Dit is de tweede ‘Protonde’ in Nederland, maar hij is wel een tikje anders. KWS, Leicon Verkeersgeleiding en RvB Groep installeerden de eerste Protonde in Ermelo in september 2017. Waar in Ermelo zowel de rammelstrook als rijloper-elementen uit prefab onderdelen bestaat, is er in Terneuzen voor gekozen om de rijloper-elementen van asfalt te vervaardigen. Daarnaast zijn de aansluitingen inclusief middengeleiders in deze tweede Protonde nu wel uit prefab-elementen vervaardigd. De initiatiefnemers beschrijven het als een doorontwikkeling van het concept dat veel handelingen scheelt en daarmee de doorlooptijd verder verkort.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.