Btw op kosten voor OV terugvragen nog geen gemeengoed voor ondernemer

Het terugvragen van de btw op kosten voor OV, autodelen, parkeren en taxi is voor Nederlandse ondernemers nog niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit onderzoek van Markonderzoeksbureau Sherloq in opdracht van XXImo, ontwikkelaar van een digitaal platform waarop ondernemers allerlei vormen van zakenreizen kunnen plannen, beheren en betalen. De voornaamste reden om geen btw terug te vragen is, dat ondernemers het ‘teveel gedoe’ vinden. Hiermee laten ze volgens Sherloq wel onnodig veel geld liggen.

Tankkosten terugvragen, daar zijn de ondernemers over het algemeent bedreven in. 23 procent van de ondervraagden doet dit niet of niet altijd. Maar dat percentage is hoger wanneer het gaat om andere kosten voor mobiliteit: OV, autodelen, parkeren en taxi bijvoorbeeld. 42 procent geeft aan niet of niet altijd btw terug te vragen voor OV. Voor taxiritten is dat 38 procent. Voor autodelen 36 procent en voor parkeren en tol 35 procent.

“Zonde”, stellen de onderzoekers. Btw niet terugvragen, kan flink in de papieren lopen. Aangezien een retourkaartje 2e klas Breda – Schiphol bij de NS bijvoorbeeld al veertig euro kost, loopt het btw-bedrag op tot bijna vier euro.

Gedoe

Ze geven nog een voorbeeld. Uit een interne analyse van 1,4 miljoen verwerkte mobiliteitstransacties blijkt volgens hen dat zakelijke klanten gemiddeld 38 keer per jaar betaald parkeren met een gemiddelde kostprijs van 12,70 euro. “De terug te vragen btw – alleen al voor parkeren – is dan 83,76 euro per medewerker.”

Het niet-terugvragen van btw is niet per se een kwestie van onwetendheid, blijkt uit het onderzoek. De voornaamste reden om geen btw terug te vragen is dat ondernemers het ‘teveel gedoe’ vinden. 23 procent vindt het te tijdsintensief, twintig procent vindt het te ingewikkeld. Het feit dat ondernemers het invullen van een btw-teruggave een tijdrovende of ingewikkelde bezigheid vinden, kan volgens de onderzoekers wijzen op een ineffectieve btw-administratie.

Voor het onderzoek ondervroeg Sherloq 538 personen die verantwoordelijk zijn voor financiële beslissingen binnen de organisatie.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.