‘TMaaS-project pioniert op vlak van verkeersmanagement’

Het Traffic Management as a Service-project van de stad Gent pakt mobiliteitsuitdagingen op een gedurfde en innovatieve manier aan en is daarmee een voorbeeld voor veel steden. Daarom is het beloond met een CIVITAS-award tijdens de Forum-bijeenkomst van CIVITAS, een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van beter en schoner vervoer in de Europese Unie.

TMaaS krijgt een prijs voor zijn “gedurfde en innovatieve benadering” om de mobiliteit in de stad op een efficiënte manier in beeld te brengen. Het project positioneert de stad Gent als “een pionier” op vlak van verkeersmanagement. De award werd donderdagavond in ontvangst genomen door Sophie Gillaerts, projectcoördinator van TMaaS, en Peter Meirsschaut, afdelingshoofd bij het Mobiliteitsbedrijf van de Stad Gent.

TMaaS is een verkeersplatform dat overheden en burgers een schat aan realtime-verkeersinformatie ter beschikking stelt om de stedelijke mobiliteit te optimaliseren. Het combineert de mobiliteitsdata van data- en vervoersbedrijven en andere spelers en brengt ze automatisch tot bij de gebruiker. De cloudbased oplossing van TMaaS kan ze in elke stedelijke context worden toegepast.

Samenwerking

TMaaS is een samenwerking tussen een aantal spelers uit verschillende hoeken. Naast Stad Gent zelf zijn ook Universiteit Gent en KU Leuven projectpartners, net als TomTom, het Gentse softwarebedrijf Waylay, ontwikkelaar van cloudbased automatisatieplatformen, en Be-Mobile. De ontwikkeling van het project loopt tot eind januari 2021.

De prijs is uitgereikt tijdens de 16de editie van de conferentie. Die was van 19 tot en met 21 september in het Zweedse Umeå. Honderden beleidsmakers, vertegenwoordigers van steden, academici en gebruikers van over de hele wereld bespraken hier “prangende mobiliteitskwesties”. Thema dit jaar was ‘Mobility for U and Me’, met een klemtoon op multimodaliteit in het verkeer. Vier andere steden zijn goed op weg en zijn daarom ook beloond met een award: Reggio Emilia (Italië), Szeged (Hongarije) en Banja Luka (Bosnië en Herzegovina)

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.