SmartwayZ.NL werkt samen met app die best mogelijke traject voorstelt

Nieuwe versie TimesUpp. FOTO Provincie Noord Brabant

Reisadviesapp TimesUp gaat samenwerken met SmartwayZ.NL, het programma waarin diverse overheden, bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om de bereikbaarheid in het zuiden van ons land te verbeteren. In eerste instantie wordt TimesUpp gericht ingezet om de doorstroming op en rond de A2 tussen Weert en Eindhoven te verbeteren.

TimesUpp biedt tal van mogelijkheden, zegt Maurice Mulders, operationeel directeur van Innovactory, het bedrijf achter TimesUpp, in een toelichting. De app zet afspraken in de persoonlijke agenda van gebruikers automatisch om in een volledig reisplan. Hij zorgt ervoor dat gebruikers makkelijk van A naar B kunnen reizen via de slimste route en geeft advies over de beste vorm van vervoer.

En daarnaast beschikt TimesUpp over een intelligent vertrekalarm dat kijkt naar het verkeer, de wegwerkzaamheden en de files. Ook geeft de app een pushbericht wanneer het tijd is om te vertrekken. Het maakt daarbij niet uit of de gebruiker reist met de auto, het openbaar vervoer, per fiets of te voet.

De app is ook op andere plekken in Nederland te gebruiken. In de samenwerking met SmartwayZ.nl worden de functionaliteiten wel uitgebreid. Zo moet de app op korte termijn ook ideale combinaties van vervoersmiddelen gaan tonen.

Bereikbaarheid verbeteren

In SmartwayZ.NL is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Brabant en Limburg, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, de gemeenten in Brabant en Limburg, maatschappelijke en belangenorganisaties en markt- en kennispartijen.

Doel is de bereikbaarheid in Zuid-Nederland verbeteren. Hun programma bestaat uit acht samenhangende deelopgaven, variƫrend van het ontwikkelen en invoeren van ITS- en smart mobility oplossingen, tot het fysiek verbreden van snelwegen en het aanpakken van vervoersknooppunten.

Meer slimme diensten

Eind vorig jaar deden de partijen een uitvraag naar aanbieders van slimme mobiliteitsdiensten. Uit de voorstellen selecteerden ze de reeds bestaande app TimesUpp van Innovactory. De overeenkomst duurt twee jaar, uitgangspunt is dat TimesUpp daarna zelfstandig actief blijft.

Vanaf 2019 wil SmartwayZ.NL meerdere slimme mobiliteitsdiensten uitrollen en opschalen. Hierbij worden leerervaringen uit de uitrol van TimesUpp meegenomen. Binnen een paar maanden wordt duidelijk hoe dit vervolgproces eruit komt te zien.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.