ANWB: veel gemeentes scoren slecht op fietsveiligheid, bereikbaarheid en parkeren

Aan fietsveiligheid, bereikbaarheid en parkeertarieven kunnen steden nog een hoop verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB onder ruim 22.000 leden uit 28 gemeentes. Zeker de grote steden hebben nog een slag te slaan.

27 procent van de ondervraagden omschrijft fietsen als niet veilig en helemaal niet veilig. Uitschieter aan de bovenkant is Amsterdam. Daar omschrijft 44 procent fietsen als niet veilig en helemaal niet veilig. Ook de andere grootste steden van Nederland scoren slechter dan het landelijk gemiddelde. In Den Haag, Rotterdam en Utrecht noemt zo’n 34 procent van de ondervraagden fietsen niet veilig en helemaal niet veilig.

Bereikbaarheid

2 procent van de ondervraagden is ontevreden tot zeer ontevreden over de bereikbaarheid van zijn of haar stad per fiets. Bij de bereikbaarheid per auto is dit 19 procent en bij de bereikbaarheid per trein is dit 9 procent. In Den Haag en Utrecht zijn respectievelijk 30 procent en 39 procent van de geënquêteerden ontevreden over de bereikbaarheid per auto. Over de bereikbaarheid per trein zijn de Amsterdammers wel te spreken: slechts 4 procent is ontevreden.

70 procent vindt de parkeertarieven te hoog tot veel te hoog. De grote steden zitten ook hier boven het gemiddelde. In Amsterdam omschrijft 83 procent het bedrag als te hoog. In Rotterdam en Den Haag is dit respectievelijk 78 procent en 77 procent.

Zes thema’s

De ANWB heeft het onderzoek afgelopen najaar uitgevoerd. 22.365 leden van de automobielclub vulde een enquête in met vragen over zes belangrijke mobiliteitsthema’s, waaronder duurzame mobiliteit, fietsveiligheid en bereikbaarheid. Aanleiding voor het onderzoek zijn de gemeenteraadsverkiezingen: de ANWB hoopt dat leden met de onderzoeksresultaten beter voorbereid zijn op het stemmen.

De ANWB heeft de resultaten ook naar lokale politici van de betreffende gemeenten gestuurd. De organisatie wil ook met alle gemeenten in gesprek over de resultaten. Een volledig overzicht van de resultaten per stad is hier te vinden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.