Eerste certificaten nieuwe generatie verkeersregelinstallaties op komst

Stichting Ivera verwacht volgend jaar april de eerste certificaten uit te kunnen geven voor de nieuwe generatie verkeersregelinstallaties, de iVRI’s. Inmiddels zijn ook de eerste interclustertesten met iVRI’s van het Talking Traffic-project op straat uitgevoerd.

Met zo’n certificaat kunnen de leveranciers aantonen dat hun installaties volgens de voorgeschreven specificaties communiceren met verkeerscentrales. Het biedt wegbeheerders het vertrouwen dat iVRI’s van verschillende leveranciers goed naast elkaar te gebruiken zijn.

Koppelvlakken

Via zes zogenoemde koppelvlakken staan de iVRI’s in verbinding met verkeerscentrales. In het nieuwe certificaat wordt het goed functioneren van de eerste vier gewaarborgd. Controle van de andere twee koppelvlakken zal in de loop van 2018 aan de certificatieprocedure worden toegevoegd.

De kosten die wegbeheerders maken voor de aanschaf van een Ivera-gecertificeerde iVRI zijn gelijk aan de huidige kosten van het Ivera-certificaat.

Talking Traffic

Inmiddels zijn ook de eerste interclustertesten met iVRI’s van het Talking Traffic-project op straat uitgevoerd. Deze testen zijn de laatste in een serie en houden de werking van de gehele keten tegen het licht. In de derde week van januari vinden de laatste ketentesten plaats.

Talking Traffic is een meerjarig partnership tussen vijftien marktpartijen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de twaalf Beter Benutten-regio’s. Doel is de bereikbaarheid, doorstroming en verkeersveiligheid verbeteren door real-time informatie-uitwisseling mogelijk te maken tussen weggebruikers en verkeerssystemen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.