Politie mag kentekengegevens verzamelen en vier weken opslaan

Den Haag, Ministerie I&M zet in op doorstroming en schoner verkeer
Foto: archief Verkeersnet.nl

Den Haag, Ministerie I&M zet in op doorstroming en schoner verkeerOm voortvluchtigen en daders van een specifiek misdrijf aan te kunnen houden, mag de politie gegevens van voertuigen die op dat moment niet direct nodig zijn voor het onderzoek, vastleggen en vier weken bewaren in een register. De Eerste Kamer is dinsdag met een wetsvoorstel hiervoor akkoord gegaan. Onlangs werd bekend dat de politie op tweehonderd plekken bij provinciale wegen camera’s met nummerbord-herkenning gaat plaatsen.

De fracties van VVD, CDA, PVV, PvdA, ChristenUnie, SGP, 50PLUS en OSF stemden voor het wetsvoorstel. Zij vinden het een ideaal middel bij de bestrijding van ernstige criminaliteit. De fracties van D66, SP, GroenLinks en PvdD stemden tegen. De partijen zijn kritisch vanwege onder meer het naar hun mening ongerichte karakter van de gegevensverzameling en de gevaren voor de privacy.

Motie

De motie die SP-senator Anneke Wezel half november tijdens het debat in de Eerste Kamer indiende, werd aangehouden. Zij pleitte ervoor om in het Uitvoeringsbesluit op te nemen dat kentekengegevens die geen belangrijke match opleveren, niet kunnen worden verstrekt aan derden, aan het buitenland en voor andere doeleinden anders dan opsporingsdoeleinden en inlichtingendiensten.

Onlangs werd bekend dat de politie op tweehonderd plekken bij provinciale wegen camera’s met nummerbord-herkenning gaat plaatsen. Momenteel hangen ze op tachtig plaatsen in Nederland, voornamelijk boven snelwegen. Ook zijn 150 politieauto’s er mee uitgerust.

Passagegegevens

Wat de politie mag verzamelen, zijn zogenoemde passagegegevens. Dat zijn gegevens zoals kenteken, de locatie waar iemand rijdt, het tijdstip en de foto van het voertuig. Deze gegevens zijn niet direct nodig voor een politieonderzoek, maar helpen de politie om voortvluchtigen en daders van specifieke misdrijven te lokaliseren en op te pakken. De passagegegevens mogen binnen vier weken gebruikt worden bij de opsporing.

De naam van de persoon op wiens naam het kenteken staat, wordt alleen bekend als in een concrete zaak naar een specifiek kenteken in het kentekenregistratie wordt gezocht.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.