Amsterdammers willen betalen voor veilige fietsparkeerplaats vlak bij huis

buurtstallingAmsterdammers willen best pakweg 6 euro per maand betalen om hun fiets binnen te kunnen stallen. Maar het moet wel naast de deur zijn.

Sara de Boer, stagiaire bij adviesbureau Decisio, deed onderzoek naar de huidige situatie rond fietsparkeren in de woonomgeving en de bereidheid om te betalen voor inpandige fietsstallingen in Amsterdam. Uit haar onderzoek komt naar voren dat Amsterdammers €5,90 tot €7,80 per maand willen betalen voor inpandige fietsenstallingen; afhankelijk van de locatie van de stalling.

85 procent van de respondenten gaf aan een maandelijks bedrag te willen betalen, wanneer ze hun fiets tot 1 minuut loopafstand vanaf zijn/haar woning (veilig) kan parkeren. In de praktijk is het haast onmogelijk om deze stallingen te realiseren, omdat de huren hoog liggen en ruimte schaars is in Amsterdam, aldus de Boer. Maar de resultaten geven aan dat er een omvangrijke groep Amsterdammers bereid is om gebruik te maken van en te betalen voor inpandige fietsenstallingen. Voor stallingen op 2 tot 4 (of meer) minuten loopafstand, zijn tussen de 38 en 53 procent van de Amsterdammers bereid een bedrag te betalen.

Deze resultaten tonen volgens Sara de Boer aan dat de locatie van fietsparkeervoorzieningen één van de belangrijkste beslissingsfactoren is bij het kiezen van fietsparkeerplek. Men loopt liever niet meer dan 2 minuten vanaf de stalling naar huis, zelfs als de fietsparkeervoorzieningen veilig parkeren garanderen en van alle gemakken zijn voorzien.

In het onderzoek komt verder naar voren dat 70,6 procent van de respondenten geparkeerde fietsen in de straat vervelend vindt. 58,4 procent geeft aan dat handhaving nodig is en 65 procent dat er extra fietsparkeervoorzieningen nodig zijn in de woonomgeving. Deze redelijk negatieve resultaten hebben geen effect op de algemene waardering van de woonomgeving, die wordt door nog steeds als (zeer) goed ervaren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.