Slimme prullenbak meldt wanneer hij vol is

eseDe gemeente Roermond heeft twee ‘persprullenbakken’ in de binnenstad geplaatst. De prullenbak werkt op zonne-energie en perst het afval samen waardoor er meer in kan. Maar bovendien heeft de afvalbak een brandmelder en sensoren die kunnen ‘zien’ hoe vol de bak is.

Roermond heeft de primeur voor de Benelux met de persprullenbak Clean Cube van het bedrijf Environmental Systems Expertise (ESE).

binDeze is aan de binnenzijde voorzien van een pers die het afval samendrukt. Hierdoor kan er maar liefst acht keer zoveel afval in en is de kans dat de afvalbak op een drukke dag overloopt, minder groot. Met deze techniek hoeven deze prullenbakken minder vaak te worden leeggemaakt en dat bespaart CO2-uitstoot en kosten. De pers wordt aangestuurd door zonne-energie.

De afvalbak heeft een brandmelder en sensoren die kunnen ‘zien’ hoe vol de bak is. Als de persprullenbak bijna vol is, wordt automatisch een melding gegeven aan het bedrijf dat het legen verzorgt. Ook voor het leeg maken zijn de bakken gebruiksvriendelijk gemaakt. Aan de binnenzijde zit een binnenbak die op wielen staat, waardoor deze gemakkelijk naar het voertuig gerold kunnen worden. De persoon die de bak moet ledigen hoeft de binnenbak daarom niet over een grote afstand te tillen.

De prullenbakken staan bij wijze van proef voor de duur van zes maanden. In deze periode wil de gemeente testen hoe dit type persprullenbak bevalt voor alle gebruikers. Daarnaast wordt bekeken wat de frequentie en de kosten van lediging zijn.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.