Spookrijden voorkomen via de cloud

spookrijdenHoe vaak spookrijden in Nederland voorkomt, is niet precies bekend. Maar de gevolgen zijn vaak zeer ernstig. Fabrikant Bosch werkt aan een oplossing.

In 2014 waren er in totaal 137 afzonderlijke meldingen van spookrijders, tegen 116 een jaar eerder. Een deel van die meldingen blijkt vals, maar aangenomen mag worden dat circa de helft van de meldingen een echte spookrijder betreft, aldus meldt de VID.

In Duitsland is het niet anders. Daar zijn jaarlijks 2000 waarschuwingen te horen op de radio.

Maar tussen het moment een spookrijder wordt gesignaleerd en de melding op de radio verlopen minuten. Bosch ontwikkelt daarom een andere aanpak, via de cloud. Daardoor wordt een melding binnen luttele seconden doorgegeven.

Om spookrijden te detecteren, wordt de bewegingsrichting van de auto in de cloud vergeleken met de toegestane rijrichting. Als dat niet overeenkomt, krijgt de bestuurder een waarschuwing.

Tegelijkertijd krijgen automobilisten in de nabijheid een waarschuwing. Die functie maakt hiervoor gebruikt van het feit dat de locatie van andere voertuigen die zijn aangesloten op het systeem geanonimiseerd aan de cloud worden doorgeven.

Dat betekent wel dat auto’s permanent met internet moeten zijn verbonden. Volgens Bosch is een dergelijke oplossing eenvoudig en tegen lage kosten in bestaande infotainment systemen te integreren.

Het systeem moet volgend jaar op de markt komen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.