Haarlem experimenteert met leefstraat

In navolging van Vlaanderen kent nu ook Nederland de leefstraat. De eerste ligt in Haarlem.

De bewoners van de 2e Hogerwoerddwarsstraat in Haarlem hebben voor een periode van zes weken hun parkeerplaatsen verruild voor kunstgras, picknickbanken en speeltoestellen. In deze periode is de straat voor verkeer afgesloten.

De leefstraat is een initiatief van de bewoners en sluit aan op het besluit van de raad afgelopen juni, om een leefstraat mogelijk te maken. De bewoners willen graag meer met elkaar en hun kinderen doen. Met het creëren van ontmoetingsplekken voor de deur kunnen ze samen dingen ondernemen en het groen onderhouden. Ook is het een aanzet om vaker met de (bak)fiets op pad te laten gaan, en de auto te laten staan. De nieuwe straatindeling is bedacht door de kinderen in de straat, die een ontwerp konden inleveren.

De leefstraat in de 2e Hogerwoerddwarsstraat is een pilot en wordt na afloop door de gemeente geëvalueerd. Met de evaluatie wordt bekeken of een leefstraat ook op andere plaatsen in Haarlem ingevoerd kan worden.

In Gent heeft men al sinds 2013 ervaring met de inrichting van leefstraten. En Rotterdam is van plan binnenkort ook een leefstraat in te richten.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.