Zelfstandig op de fiets naar school vraagt veilige routes

fietsschoolEen verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan. Zaken die daarbij een belangrijke rol spelen zijn de snelheid van het autoverkeer, goede oversteken van gebiedsontsluitingswegen en vrij uitzicht voor kinderen tussen straat en stoep.
Dat zegt de Fietsersbond, die in opdracht van ROV Oost Nederland naging wat er voor nodig is om meer kinderen lopend of op de fiets naar school te laten gaan.
Nu worden kinderen vaak nog met de auto gebracht. Het autogebruik naar school in verschillende onderzoeken van ongeveer 1 op de 6 kinderen, tot 1 op de 3 kinderen die met de auto worden gebracht. Het lijkt er op dat het er steeds meer worden.

Behalve een veilige infrastructuur, kan ook een betere informatievoorziening er aan bijdragen dat meer kinderen met de fiets naar de basisschool komen. Zo geven ouders geven in verschillende onderzoeken aan dat ze het gezellig vinden hun kinderen naar school te begeleiden op de fiets of lopend. Daar zitten wellicht aanknopingspunten in voor campagnes, aldus de Fietsersbond. Verder zou het thema kunnen worden meegenomen in het kader van mobiliteitsmanagement, gegeven het feit dat ouders vaak de auto pakken omdat ze daarmee toch naar het werk moeten.

Ook kan men ouders informeren over wat kinderen op bepaalde leeftijd wel kunnen en niet kunnen. De meeste kinderen kunnen vanaf 9 jaar alleen naar school fietsen, maar ouders hebben soms “loslaat” angst. Wat daarbij helpt is het fietsgedrag van kinderen te laten observeren door een deskundige derde, een fietsdocent, een ervaren andere ouder, een buurtsportcoach of gymleraar. Ook kan men op informele wijze de fietsvaardigheid van kinderen en ouders verbeteren. Belangrijk daarbij is het plezier van het fietsen voorop te stellen. Inspiratie kan bijvoorbeeld worden opgedaan bij het Schoolfietsplan Leeuwarden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.