Maastricht Bereikbaar meldt dagelijks 2200 auto’s minder in de spits

maastrichtHet programma Maastricht Bereikbaar heeft in de periode 2012-2014 2.200 dagelijkse spitsmijdingen behaald in de ochtendspits op belangrijke wegen in en om de stad. Mede hierdoor zijn de files en het autoverkeer in de regio niet toegenomen. Zonder het programma zou het autoverkeer in de regio met minimaal 3 procent zijn toegenomen. Dit blijkt uit een evaluatie van het eerste Beter Benutten programma uitgevoerd door Maastricht Bereikbaar tussen 2012?2014.

De 26 werkgevers (inmiddels zijn het er 30) die zich gedurende het eerste Beter Benutten programma  bij Maastricht Bereikbaar hebben aangesloten, spraken af om samen vóór eind 2016 2.300 auto’s uit de spits te halen. Eind 2014 hadden zij al 50 procent van deze doelstelling bereikt. De bedrijven gaan in het vervolg van Beter Benutten door, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan spitsmijdingen op de Maasbruggen.

Naast ‘harde’ cijfers zijn er volgens Maastricht Bereikbaar ook resultaten geboekt op het gebied van duurzame gedragsverandering. Er is een tien stappenplan ontwikkeld dat de forens stapje voor stapje begeleidt van een eerste probeerervaring tot ondersteuning bij aanschaf van een eigen e?bike, fiets of OV chipkaart.

Ruim 2.000 autoforenzen hebben gedurende 2012?2014 deelgenomen aan één of meerdere acties. Gemiddeld genomen zijn deze deelnemers 50% van hun spitsritten structureel gaan mijden dankzij hun deelname aan het programma.

Naast de primaire doelstellingen van het programma is een aantal gunstige neveneffecten gerealiseerd. Zo is er meer tevredenheid onder automobilisten over de bereikbaarheid van Maastricht: in 2014 gaf 19% aan dat de bereikbaarheid (sterk) is verbeterd, ten opzichte van 16% in 2013, ondanks de grote werkzaamheden. Daarnaast zorgen de spitsmijdingen voor een reductie van 650.000 kg CO2 uitstoot door autoverkeer per jaar.

Een derde effect is dat het programma extra bezoekers aan Maastricht op topdagen oplevert: op drukke bezoekersdagen heeft Maastricht Bereikbaar ingezet op het realiseren van minder autoritten in de stad door het OV te promoten via een voordelig treinkaartje. Uit de evaluatie blijkt dat 29% van de gebruikers van het kaartje zonder het aanbod helemaal niet naar Maastricht was gekomen. De inzet van het kaartje tijdens Magisch Maastricht (december) leverde in 2014 daarom ca. 3.300 extra bezoekers op voor de stad.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.