32.000 voertuigen mijden dagelijks de spits

komopDagelijks mijden inmiddels zeker 32.000 motorvoertuigen de spits in Nederland. De bestuurders rijden op andere tijden of gaan met een ander vervoermiddel naar het werk en goederen worden vaker over het water vervoerd. Op jaarbasis gaat het om ruim 6 miljoen voertuigen die uit de ochtend- of avondspits verdwenen zijn.

Dat blijkt uit de nieuwe tussenresultaten van het programma Beter Benutten dat in 2011 is gestart.

Bij deze nieuwe aanpak zet het Rijk samen met 12 regio’s en het bedrijfsleven kleinschalige vaak lokale maatregelen in om de drukte tijdens de spits te verlichten.

In totaal zijn er nu 355 maatregelen uitgewerkt en grotendeels in gang gezet. Het gaat daarbij om onder meer om spitsmijdprojecten waarbij het gebruik van de elektrische fiets of ander vervoer naar het werk en school wordt gestimuleerd, de ontwikkeling van nieuwe apps voor reisinformatie en rijadviezen aan automobilisten zodat mensen vlotter op de plek van bestemming komen en aanpassingen aan kanalen waardoor ze geschikt worden voor grotere binnenvaartschepen en meer goederentransport.

Inmiddels zijn er in de 12 regio’s 17.286 fietsparkeerplaatsen en 1502 P+R plaatsen bij gekomen. Daarnaast hebben de regio’s een pakket van kleinere inframaatregelen in uitvoering. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe spitsstroken, aanpassingen aan aansluitingen op wegen en nieuwe vormen van bewegwijzering.

Overigens meldde de Algemene Rekenkamer onlangs dat het om een aantal redenen lastig is om echt vast te stellen in welke mate het programma Beter Benutten zijn doel bereikt.

De minister heeft de Beter Benutten Award uitgereikt voor het project waarin de reiziger het meest centraal is gezet. Maastricht werd winnaar met het project ‘Kom op, kies slim!’, een initiatief om automobilisten vaker met de fiets, e-bike of OV naar het werk te laten reizen en daarmee de spits te ontlasten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.