Kinderen fietsen rond de wereld

ronddewereldMet het project ‘Rond de wereld in 80 dagen’ werden bassischoolleerlingen in Friesland uitgedaagd om vaker en veiliger te fietsen. Verkeer, fietsveiligheid en cultuur stonden centraal. En het doel werd gehaald.

Het educatieve programma omvatte een competitie tussen verschillende klassen die werden uitgedaagd om in een zo kort mogelijke tijd 40.000 kilometer te fietsen. De kilometers die de kinderen fietsten zijn bijgehouden in een speciaal hiervoor ontwikkelde app. De leerlingen, die allen een smartphone te leen kregen, konden hun gefietste trajecten zelf uploaden. Op de website www.80dagen.com was de tussenstand realtime te volgen, wat de campagne extra spannend maakte. De drie groepen en drie leerlingen die aan het eind van de campagne het meeste aantal kilometers hebben gefietst, kregen een prijs.

Doel van de campagne was om fietsen te stimuleren, maar ook is aandacht besteed aan verkeersveiligheid en het opbouwen van fietservaring. Dit zijn vaardigheden die een groot deel van deze leerlingen na de zomer kunnen inzetten wanneer zij langere afstanden moeten fietsen naar hun nieuwe school.

Door een aanvullend lesprogramma kregen de leerlingen daarnaast inzicht in hoe men op andere plaatsen in de wereld omgaat met fietsen en verkeersveiligheid.

De campagne, waarvoor zo’n €80.000 is uitgetrokken, werd in opdracht van provincie Fryslân door bureau Mobycon ontwikkeld op basis van een Deens concept.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.