Haarlem gaat versneld vergunninggebieden fiscaliseren

haarlemNu het Rijk heeft besloten de Mulder vergoedingen in zijn geheel te schrappen, loopt Haarlem per jaar een rijksvergoeding van € 250.000 mis. Om dit te compenseren gaat men versneld de vergunningshoudergebieden fiscaliseren.

De 2,5 ton was de opbrengst uit parkeerboetes die werden uitgeschreven in de gebieden met uitsluitend parkeren voor vergunninghouders buiten het centrum.
Om dit tekort te compenseren, is het college van plan om per 1 september een nieuw parkeersysteem in te voeren. Voor dit het nieuwe parkeersysteem (gefiscaliseerd parkeren) is het noodzakelijk dat iedereen in de wijken buiten het centrum tegen betaling mag parkeren. In de wijken komen parkeerautomaten waar parkeerders een ticket kunnen halen tegen het tarief van € 3,90 per uur. Om het parkeren door wijkvreemd verkeer te ontmoedigen, is dit bedrag aanzienlijk hoger dan het huidige tarief van €2,60 bij de bestaande parkeerapparatuur in de belanghebbendengebieden. Met dit tarief wil de gemeente overloop van binnenstadbezoekers zoveel mogelijk voorkomen.

Voor bewoners, ondernemers en andere bestaande vergunninghouders verandert er qua kosten niets in vergelijking met de bestaande situatie. De circa 12.000 bewonersvergunningen worden omgezet in het betalen van een parkeerbelasting maar parkeren wordt voor hen niet duurder.
Het nieuwe parkeerregime levert per jaar €230.000 meer op dan de boete-inkomsten uit het oude systeem. De inkomsten zijn ingeboekt als extra baten in de begroting en maakt deel uit van de totale bezuinigingsopgave waar de gemeente Haarlem voor staat. Het is nu nog niet duidelijk of het kan worden ingezet om tariefstijgingen te beperken of om de kwaliteit van de parkeervoorzieningen op peil te houden.

De intentie is dat het nieuwe parkeersysteem ingaat op 1 september 2015.

Onderwerpen:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.