ADAM en EVA tegen files

adamWeggebruikers hebben nu de keuze uit twee verschillende soorten apps om files in de spits en op weg naar evenementen in Amsterdam te vermijden, die van Amsterdam Onderweg en die van Amsterdam Mobiel.

Amsterdam Onderweg is een samenwerking van ARS TT&T en TNO en Amsterdam Mobiel is een samenwerking van Arcadis en VID.

Met de Superroute app van Amsterdam Onderweg ontvangt elke deelnemende automobilist realtime, persoonlijke informatie tijdens zijn dagelijkse tocht over de ringweg rond Amsterdam, gebaseerd op brede, actuele informatie. Daarbij wordt onder andere informatie verwekt over lokale wegen, verkeerslichten, bruggen en gladheid. Er zijn zelfs extra sensoren geplaatst langs wegen waarvoor geen data beschikbaar was, die via bluetooth herkenning en kentekenregistratie de verkeerstromen in beeld brengt, gecombineerd met floating car data.

Op basis daarvan berekent de Superroute-app een reistijdverwachting en daarmee wat de ideale vertrektijd en route zijn voor dat moment. De automobilist krijgt een alternatieve route aangeboden als het vast staat, plus de dan gewenste vertrektijd.

De Superticket-app Amsterdam Onderweg is speciaal ontwikkeld om automobilisten via de slimste route naar een Amsterdams evenement te begeleiden. De app houdt rekening met de verwachte verkeerssituatie en leidt de weggebruiker via de slimste route naar een beschikbare parkeergelegenheid. En van de parkeergarage naar het evenement via de snelste wandelroute.

Amsterdam Mobiel brengt sinds kort de apps ADAM en EVA.

Met ADAM worden individuele weggebruikers gekoppeld aan de verkeerscentrales. ADAM maakt daarbij onder meer gebruik van het RDS-TMC kanaal.  Zo krijgen weggebruikers een-op-een de meest actuele verkeersinformatie.

ADAM richt zich daarbij vooral op eventuele hindernissen op de vaste route van een forens. Als dat het geval is, wordt de gebruiker gemeld dat deze optie niet meer beschikbaar is.

Tegelijkertijd fungeren de gebruikers als de oren en ogen van de verkeerscentrales. Indirect, omdat hun reisinformatie door de verkeercentrales wordt gebruikt om de verkeersinformatie te verbeteren. En direct: via een audiobericht kunnen automobilisten met ADAM ook zelf verkeersmeldingen doorgeven en zo medeweggebruikers helpen.

Voor bezoekers aan evenementen in de RAI of op de ArenA Boulevard is er daarnaast de app EVA.

EVA geeft via de smartphone aan de bezoeker een individueel reisadvies geeft over de best beschikbare parkeerlocatie en de snelste weg daar naartoe. Met behulp van actuele gegevens over de parkeercapaciteit, de situatie op de weg en de inzet van verkeersmanagement door wegbeheerders wordt continu het beste reisadvies bepaald.

De apps zijn gelanceerd in het kader van de Praktijkproef Amsterdam, een samenwerking van Rijkswaterstaat met de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio Amsterdam.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.