Geen geld meer voor e-laadpalen

laadpaal
Foto: Bas Stoffelsen Stichting e-laad

75% van de Nederlandse gemeenten heeft geen budget voor openbare oplaadpalen voor elektrische auto’s. Bij 82% van de gemeenten komen echter wel aanvragen voor laadpalen binnen.

Sinds de aanvraagstop van stichting e-laad stagneert de uitrol van openbare oplaadpunten in grote delen van Nederland. Dit stelt Natuur en Milieu op basis van een onderzoek onder een representatieve groep van 166 Nederlandse gemeenten.

De helft van de grote gemeenten is gestopt met het plaatsen van openbare oplaadpunten, bij kleine gemeenten is dat 75%. De overgrote meerderheid van de gemeenten ontvangt wel aanvragen voor oplaadpunten (82%), vooral in de regio West komen er veel aanvragen binnen.

Ruim de helft van de aanvragen krijgt een afwijzing, of in elk geval geen duidelijkheid over
wanneer het oplaadpunt geplaatst gaat worden. Slechts 12% van alle gemeenten kan reageren met een doorlooptermijn over wanneer het oplaadpunt uiterlijk geplaatst wordt.

Natuur & Milieu heeft berekend dat bij de voorspelde groei van elektrisch rijden de aankomende drie jaar ongeveer 30.000 publieke laadpalen nodig zijn en een totale investering van €90 miljoen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.