Langere reistijd vermindert welzijn forens

forensLange reistijden naar het werk hebben een negatieve invloed op het welzijn van forenzen. De eventuele voordelen ten aanzien van inkomen, carrièrekansen of aangename collega’s wegen daar niet tegenop.

Dat blijkt uit een uitgebreide studie van de Universiteit Antwerpen.

Het vermoeden dat er een negatieve relatie bestaat tussen pendelafstand en welzijn bestond al langer. Maar in de studie van de Universiteit Antwerpen werden gegevens uit 34 Europese landen verzameld in het kader van een onderzoek naar de werkcondities in Europa die ieder vijf jaar wordt gehouden.

Bovendien werd het welzijn van de forens op vijf verschillende punten getoetst. Naast tevredenheid met het werk keek men ook of mensen zich actief voelen, vrolijk zijn, interessante dingen doen op een dag, en relaxed zijn.

Alle vijf indicatoren laten een negatief verband zien met de pendeltijd. Het welzijn neemt af wanneer de reistijd toeneemt.

Dat wil overigens niet zeggen dat reistijd de voornaamste verklarende factor is. Andere factoren die een negatieve rol spelen zijn een toename van de leeftijd, discriminatie, intimidatie en pesterijen op de werkvloer. Ook mensen met een lager inkomen of mensen die recentelijk inkomen hebben moeten inleveren scoren minder. De voornaamste indicator voor het subjectieve welzijn is echter niet het inkomen, maar het hebben van vrienden.

Op basis van de onderzoeksresultaten pleiten de onderzoekers voor het afbouwen van maatregelen die langere reistijden kunnen bevorderen. Zowel werkgever, werknemers als de overheid zijn hierbij gebaat. Bovendien strookt het met de ambities op het gebied van duurzame mobiliteit.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.