3300 haltes geïnventariseerd in Limburg

Halteschouw Limburg 1In opdracht van de provincie Limburg heeft DTV Consultants in de afgelopen weken de kenmerken van ruim 3.300 bushaltes in kaart gebracht. Gedurende vier weken hebben inventarisatieteams alle bushaltes in Limburg bezocht en geschouwd.

Alle 50 kenmerken, variërend van haltenaam en –nummer en gps-coördinaten, tot de aanwezigheid van geleidelijnen en instapmarkering, zijn middels een door DTV Consultants ontwikkelde app op tablets ingevoerd en automatisch geüpload naar een centrale database. Het resultaat van deze halteschouw wordt als input gebruikt voor de haltedatabase NDOV (Nationale Database Openbaar Vervoer) en voor interne dataverwerking van de provincie.

Voor de halte-inventarisatie is gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde app. Invulfouten worden zo veel mogelijk voorkomen door, waar dat kan, gebruik te maken van keuzelijsten in plaats van vrije invoer. Foto’s kunnen direct met de camera van de tablet worden genomen en worden opgeslagen in de database bij de betreffende halte. Hierdoor hoeven foto’s niet achteraf aan de andere data gekoppeld te worden. Daarnaast kunnen gps-coördinaten worden ingelezen, zonder tussenkomst van andere apps. Op basis van de al bekende informatie was de database vooraf deels ingevuld, zodat tijdens de inventarisatie ter plaatse deze zaken alleen nog gecontroleerd en eventueel aangepast hoefden te worden.

Ten behoeve van een efficiënte inventarisatie zijn de haltes niet op basis van lijnvoering, maar op basis van geografische ligging in een routering gezet. Het vinden van een optimale routering voor halte-inventarisaties kan gezien worden als een ‘Capacitated Vehicle Routing Problem’, waarin gezocht wordt naar een optimale routering voor een voertuigvloot (de verschillende teams op de verschillende dagen) die een aantal klanten (de haltes) moet bedienen. Voor de oplossing van dit probleem zijn verscheidene heuristieken ontwikkeld, die zijn toegepast bij het bepalen van een optimale routering.

De data is offline in de database ingevoerd, zodat ook in gebieden waar onverhoopt geen mobiel internet-netwerk beschikbaar was, doorgegaan kon worden met schouwen. Zodra mobiel internet beschikbaar was, werd de data automatisch gesynchroniseerd met de database op onze server.

Eerder zijn dergelijke halte-inventarisaties uitgevoerd voor Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe) en voor de gemeente Breda.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.