Groen licht voor hulpdiensten in Limburg

ambulanceRijkswaterstaat, de Provincie Limburg, de beide Limburgse Veiligheidsregio’s, gemeenten en hulpdiensten hebben een overeenkomst ondertekend voor de verdere uitrol van het Korte Afstand Radio (KAR) systeem in Limburg. Met dit systeem krijgen de hulpdiensten bij spoedeisende ritten groen licht bij verkeerslichten.

Nu rijden hulpdiensten in dergelijke gevallen door rood licht. Dit kan tot gevaarlijke situaties in het verkeer leiden.
Bij een ongeval op de snelweg moeten hulpdiensten snel ter plekke kunnen zijn en daarna zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Onderweg naar en van de snelweg komen de diensten verkeerslichten tegen, ook bij de op- en afritten. KAR kan er dan voor zorgen dat niemand door rood hoeft te rijden.

Het voertuig van de hulpdienst wordt op afstand gedetecteerd. Kruisende richtingen gaan naar rood of blijven rood, zodat de richting van waaruit de hulpdienst komt groen krijgt.

De meeste hulpdiensten die een blauw zwaailicht voeren, nemen deel aan de uitrol van het systeem: de ambulancezorg en GGD, brandweer, huisartsenposten, orgaan- en bloedtransportdiensten. Het systeem is al operationeel in een deel van Limburg, onder andere in de gemeente Maastricht. Het zal verder gefaseerd worden uitgerold over de rest van de provincie. Het is de bedoeling dat alle voertuigen van de betreffende hulpdiensten uiterlijk 2017 zijn voorzien van het systeem.

KAR wordt op een aantal plaatsen in Nederland al gebruikt in het ov en voor hulpdiensten, onder meer in de Achterhoek, Zeeland, Alkmaar en Apeldoorn. Ook bij Sabimos in Twente wordt de KAR-functionaliteit toegepast.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.