ProMeV bied inzicht in onveiligheid zonder ongevallencijfers

promev_websiteDe cijfers uit de ongevallenregistratie zijn dermate onvolledig, dat er nauwelijks verkeersveiligheidsbeleid op te maken is. IPO gaf de SWOV opdracht een alternatief te bedenken. Dat werd ProMeV.

Dat staat voor Proactie Meten van Verkeersveiligheid. ProMeV is bedoeld om beleidsmakers te helpen zonder dat men afhankelijk is van ongevallengegevens. De methode komt erop neer dat men de bestaande situatie vergelijkt met een ideale situatie aan de hand van zogenaamde Safety Perfomance Indicators.

Zo bepaalt men via welke wegtypen kernen met elkaar verbonden zouden moeten zijn, en vergelijk die gegevens met de actuele situatie.  Daarnaast bekijkt men of de routes tussen twee locaties voldoen aan veiligheidseisen en of de hoofdroute daarvan het veiligst is. Tenslotte bekijkt men of wegvakken en kruispunten de Duurzaam Veilig kenmerken hebben. Verder kan men aan ProMeV lokale situaties toevoegen,zoals gegevens over horeca, scholen e.d.

ProMeV is uitgewerkt in ArcGIS. Een eerst versie is opgeleverd, maar er valt nog wel het nodige aan te schaven.  Zo moet de gebruikersvriendelijkheid beter en er moet nog een koppeling gemaakt worden met de verkeersmodellen van overheden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.