Nieuwe richtlijn bewegwijzering

P322_300dpi_RGBTot nu toe verschilt de bewegwijzering in Nederland per wegtype en locatie. Een nieuwe CROW-publicatie ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ moet wegbeheerders helpen bij uniformering.

De nieuwe richtlijn vervangt de oude richtlijn uit 2005, die door de aanpassingen in de bewegwijzering op autosnelwegen en de komst van aanvullende CROW- richtlijnen is verouderd. De nieuwe richtlijn zal meer gewicht krijgen dan de richtlijn uit 2005. Deze werd alleen door het ministerie en Rijkswaterstaat vastgesteld, nu willen volgens CROW ook de overige wegbeheerders – provincies, gemeenten, waterschappen – zich bij de vaststelling van deze richtlijn aansluiten.

De publicatie bevat de eisen en richtlijnen waaraan de bewegwijzering op autosnelwegen en niet-autosnelwegen moet voldoen. Aan bod komen: het aanduidingenbeleid, de bewegwijzeringssystematiek, de basisprincipes van bewegwijzering, het bordontwerp en de configuratie van de bewegwijzering.

Ook is er aandacht voor fiets- en voetgangersbewegwijzering, bewegwijzering op rotondes en uitwijkroutes, toeristische bewegwijzering en straatnaamborden.

Belangrijk verschillen ten opzichte van de voorgangers zijn de nieuwe bewijzeringssystematiek en de nieuwe pijlconfiguratie. De publicatie gaat bijvoorbeeld in op het gebruik van opgaande pijlen in plaats van vallende pijlen, het aanduiden van richtingen in plaats van hoofd- en eindbestemmingen, en het gebruik van een witte bies op borden voor meer contrast tussen rode en blauwe kleuren om de leesbaarheid te vergroten.

CROW publicatie ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ kost €134,- (ex. btw) is te bestellen bij CROW.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.