Subsidieregeling om werknemers buiten de spits te laten reizen haalt niets uit

De subsidie die de provincie Utrecht verleent aan bedrijven om werknemers buiten de spits te laten reizen is weggegooid geld. Dat stelt de Randstedelijke Rekenkamer. Die onderzocht het effect van de subsidie op het woon-werkverkeer, en komt tot de conclusie dat dit nagenoeg nul is.

De zogenaamde Tijdsordeningsubsidie is gericht op het stimuleren van bedrijven en organisaties om hun medewerkers structureel buiten de spits te laten reizen of niet te laten reizen, zodat wordt bijgedragen aan een vermindering van het autoverkeer tijdens de spits in de provincie Utrecht. Organisaties kunnen een bijdrage ontvangen voor het aanschaffen van voorzieningen om telewerken en/of flexwerken van de medewerkers mogelijk te maken. De subsidie maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket (VERDER) dat met regionale partners tot stand is gekomen.
De provincie heeft er voor 2011 en 2012 drie miljoen euro voor uitgetrokken, waarvan tot nu toe nog maar 1,5 ton is uitgegeven. Na verwachting gaat eenzelfde bedrag nog op aan uitvoeringskosten van de provincie. Een organisatie krijgt €900 per medewerker die twee dagen per week buiten de spits reist of niet reist. Het maximale bedrag per organisatie bedraagt € 50.000.
De provincie wil met de subsidie bereiken dat in totaal 3.000 personen 2 dagen per week buiten de spits gaan reizen of niet reizen. Maar, zo meldt de Rekenkamer, de subsidie is nauwelijks doeltreffend, want die heeft er tot op heden toe geleid dat naar verwachting 7 personen twee dagen per week buiten de spits zijn gaan reizen.
Dat komt omdat sommige bedrijven tot nu toe weinig tot niets concreets hebben gedaan met de subsidiegelden. Bij één bedrijf werd het geld gestoken in fitnessapparatuur en bij een andere bedrijf blijken de meeste werknemers al met de fiets te komen.
Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben in een reactie op het rapport laten weten dat de subsidieregeling wordt stopgezet.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.