Betalen per minuut zorgt voor tarievenchaos

Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat sinds het begin van de crisis tarieven in veel parkeergarages beduidend harder zijn gestegen dan de inflatie. Uitschieters van tariefstijgingen zijn bijvoorbeeld de Torenlaan in Assen met 50% en de Barones in Breda met 43% sinds 2009. De invoering van betalen per minuut heeft de tarieven er niet transparanter op gemaakt.

Ook de Krakeling-garage in Almere (+25%), De p-garage Dam in Amsterdam (+23%) en p-garage Beursplein (+20%) werden fors duurder. Detailhandel Nederland heeft voor de Nationale Parkeertest 2012 in totaal 75 garages in 24 steden bezocht. In 20 van de 23 te vergelijken parkeergarages zijn de tarieven harder gestegen dan de inflatie. Het straatparkeren blijkt in 13 van de 24 onderzochte steden duurder dan vorig jaar.
Overigens valt het tegenwoordig niet mee om precies uit te rekenen wat parkeren kost. In verschillende steden wordt het ‘parkeren per minuut’ ingevoerd. Het probleem daarbij is echter dat de tariefstructuur er vaak niet duidelijker op wordt. Bovendien worden tarieven vaak gelijktijdig verhoogd. In Groningen werd bijvoorbeeld eerst 1,80 euro per 50 minuten betaald, nu is dat 0,40 per 10 minuten. Dat betekent dat omgerekend het uurtarief van 2,16 euro naar 2,40 euro is gestegen. Waar je eerst teveel betaalde wanneer je één uur en één minuut parkeerde, betaal je nu teveel omdat de tarieven worden verhoogd, aldus de onderzoekers. Detailhandel Nederland pleit er voor overal tarieven per minuut aan te geven. Gemiddeld liggen de parkeertarieven in het centrum van Amsterdam tussen 4 en 5 euro per uur. Zo kost een uur parkeren bij de Bijenkorf 4,80 euro. In Den Haag schommelen de tarieven rond de 2,50 euro. Parkeren bij de Bijenkorf kost daar 2,50 euro. Rotterdam houdt op rond de 3 euro per uur. Parkeren in de Bijenkorfgarage kost daar 3 euro.

De onderzoekers constateren ook dat het nogal eens ontbreekt aan goede P-verwijzingen. 24 garages waren niet goed aangegeven. De borden wijzen bijvoorbeeld onduidelijk of te laat aan waar de parkeergarage is. 34 garages geven niet of te laat aan hoeveel plaatsen beschikbaar zijn in de garage. 5 garages geven niet aan of er überhaupt nog plaats is om te parkeren in de garage.

De kwaliteit van de p-garages loopt sterk uiteen. Zo zijn de parkeergarages Langstraat in Arnhem en Hoeksterend te Leeuwarden vies en scoren ze slecht in de test. Parkeergarage Stadhuis-Muziektheater in Amsterdam is verkozen tot beste parkeergarage in de Nationale Parkeertest 2012. Deze parkeergarage heeft het tarief verlaagd van € 4,00 per uur naar € 0,50 per 8 minuten (€ 3,75 per uur). De garage is schoon, netjes onderhouden en veilig, aldus Detailhandel Nederland.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.