Hoge parkeertarieven leiden niet tot evenredig meer inkomsten

Over 2009 en 2010 incasseerde Alkmaar bijna 2 miljoen euro minder parkeergeld dan was geraamd. Belangrijkste reden: een tariefsverhoging van 20% voor straatparkeren in het centrum tot 44% in de schil bracht niet de verwachte meeropbrengst.

Ook een proef met gratis openbaar vervoer op zaterdagen, de economische recessie en aanpassingen van het nacht- en weekendtarief van parkeergarages zorgden voor tegenvallende parkeeropbrengsten, aldus een onderzoek in opdracht van de gemeente. Verder blijken de private parkeergarages op Overstad concurrerend te zijn voor de gemeentelijke centrumgarages. Door lagere tarieven parkeert een deel van de centrumbezoekers op Overstad. Voor niet dagelijkse boodschappen wordt echter ook uitgeweken naar het vernieuwde winkelcentrum De Mare of naar omliggende gemeenten.
Het college stelt daarom voor om de parkeertarieven op straat in de avonduren te verlagen, de eindtijden van betaald parkeren te wijzigen, de geldigheidsduur van de bezoekerskaart uit te breiden, wijken zelf te laten kiezen of zij vergunninghoudersparkeren in willen voeren en de parkeertarieven in de garages laag te houden. Voorgesteld wordt om op maandag t/m donderdag de avondtarieven te verlagen naar het reguliere dagstraattarief van EUR 2,30 per uur. Op vrijdag en zaterdag wordt dat EUR 3,00.
Verder wil men de tarieven voor parkeren in de gemeentelijke garages laag houden. De proef met het `vroege vogeltarief’ wordt met een half jaar verlengd. Het daltarief (maximaal EUR 2,00) blijft nu gelden op maandag, dinsdag en woensdag vanaf 18.00 uur tot de volgende dag 13.00 uur en op donderdag en vrijdag vanaf 18.00 uur tot de volgende dag 10.00 uur. In het weekend geldt een weekendtarief van maximaal EUR 5,00 van zaterdag 18.00 uur tot maandag 10.00 uur.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.