Washington start grootste leenfietsproject in VS

Ook in de VS maakt de leenfiets opgang. In Washington is het grootste project tot nu gestart. En op tal van universiteitscampussen is de leenfiets inmiddels een bekende verschijning.
Nederland is zo ongeveer het enige land dat nog geen leenfietsprogramma heeft, hoewel verschillende gemeenten er over aan het nadenken zijn. In vrijwel alle grote steden in Europa zijn inmiddels wel leenfietsprogramma’s opgezet. De victorie van de bijna-gratis huurfietsen begon in ScandinaviĆ« met eenvoudige maar doeltreffende systemen, gevolgd door Frankrijk met meer geavanceerdere systemen. Na steden als Lyon en Reims zorgde vooral Parijs voor wereldwijde aandacht voor het fenomeen door de leenfiets op grote schaal te introduceren.
Ook Spanje (Barcelona), Belgiƫ (Antwerpen en Brussel), Duitsland (Berlijn en een tiental andere steden), Oostenrijk (Wenen) en Engeland (Londen) kennen inmiddels het fenomeen.
Dat is inmiddels ook overgeslagen naar de VS. Bikesharing is daar nu mogelijk in een aantal steden. En op universiteitscampussen zijn al zo’n 90 leenfietsprgramma’s actief. Onlangs werd in Washington het tot nut toe grootste programma gestart. Op dit ogenblik zijn er 400 leenfietsen beschikbaar op 50 stations, maar dat aantal moet eind oktober oplopen tot 1100. Gratis voor het eerste half uur, waarna er betaald moet worden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.