Limburg houdt grootschalig schoolrouteonderzoek

Het ROVl Limburg is een grootschalig onderzoek gestart naar schoolfietsroutes in Parkstad-Limburg, Heuvelland en Maastricht ter verbetering van de verkeersveiligheid van scholieren.

Het ROVL wil weten waar de fietsroutes van de middelbare school leerlingen lopen en welke knelpunten zij ervaren. Daarnaast geven zij de leerlingen graag inzicht in hun eigen verkeersgedrag, zodat vanuit twee kanten naar een verkeersveiligere situatie gewerkt kan worden.
Op de website rovl.opwegnaarschool.nl kunnen brugklasleerlingen, na een instructie door de school, aangeven wat hun fietsroute naar school is en mogen zij het verkeerseducatiepakket Zelfreflectie doorlopen.
Ook een discussie thuis tussen ouders en kind helpt om inzicht te krijgen in het verkeersgedrag van de leerling. Als beide onderdelen zijn doorlopen maken de leerlingen kans op het winnen van een iPod. Daarnaast winnen de twee scholen met de hoogste respons een klassenuitje ter waarde van €500,-.
Alle middelbare scholen in de regio Parkstad-Limburg en Heuvelland /Maastricht zijn inmiddels benaderd voor deelname aan dit onderzoek. In Parkstad zijn alle middelbare scholen ondertussen gestart met het onderzoek dat tot eind april loopt.

Met de fietsroutes en knelpunten op de routes die de leerlingen aangeven gaan de gemeenten samen met de scholen en de politie aan de slag. In een actieplan zullen maatregelen op het gebied van educatie, voorlichting en handhaving worden uitgewerkt. Daarnaast zullen waar mogelijk korte en lange termijn afspraken gemaakt worden om de schoolfietsroutes infrastructureel te verbeteren.
Vorig jaar werd een dergelijk groot schoolrouteonderzoek gehouden in de provincie Gelderland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.