Autoband oppompen gaat vaak niet goed

Winterbanden. FOTO Pixabay
Winterbanden. FOTO Pixabay

Het controleren van de bandenspanning van auto’s gebeurt zelden goed. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft. De bandenspanning neemt gemiddeld maar met 0,2 bar toe, terwijl de gebruiker 0,4 bar verwacht, bleek uit een praktijkmeting onder 92 gebruikers van gangbare automaten bij tankstations. Beter gebruik kan zorgen voor een aanzienlijke vermindering van brandstofgebruik.

Wanneer de luchtpompen beter worden gebruikt en werk gemaakt wordt van het controleren van de bandenspanning, kan dit volgens de onderzoekers leiden tot een CO2-reductie van maximaal 0,28 Mton CO2 per jaar. Dat scheelt 190 miljoen euro per jaar aan brandstofkosten. Ook uit oogpunt van verkeersveiligheid is het belangrijk om met de juiste spanning rond te rijden.

Uit het onderzoek, dat in opdracht van Band op Spanning werd uitgevoerd, blijkt verder dat in ruim een derde van de gevallen gebruikers zelfs onbedoeld de bandenspanning van minimaal een van de banden verlagen. Dat is het geval wanneer de bandenspanning bij aanvang hoger was dan de spanning die zij op de pomp hadden ingesteld. De praktijkmeting laat ook zien dat gebruikers correctiefactoren voor winterbanden, warme banden en buitentemperatuur niet kennen of niet toepassen.

Foutmelding

In enkele gevallen gaf de automaat een foutmelding met hetzelfde signaal dat klinkt wanneer de band op spanning is. Daardoor stoppen gebruikers ten onrechte met pompen. Na het oppompen is de spanning van bijna de helft van alle autobanden lager dan de adviesspanning. Bij nagenoeg alle luchtpompen waar de praktijkproef is gedaan, was voorlichting met een instructiesticker aanwezig vanuit de gedragscampagne ‘Kies de Beste Band’.

Het Klimaatakkoord wil dat in 2030 50 procent meer mensen met de juiste bandenspanning rijden om zo de CO2-uitstoot te reduceren. Band op Spanning zet zich al jaren in voor dit thema, dat in hun ogen te weinig aandacht krijgt. De stichting is vooral bekend als organisatie die bedrijven, overheidsinstanties en particulieren helpt bij het controleren van hun bandenspanning.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.