Tweede ronde van succesvolle Amsterdamse ‘alternatiefreizen-proef’

De proef van de gemeente Amsterdam om inwoners aan te sporen om hun auto twee maanden te laten staan en anders te gaan reizen, is zo succesvol dat er een tweede editie in aantocht is. De gemeente is op zoek naar 65 deelnemers.

Afgelopen najaar organiseerde de gemeente een reisproef waarbij Amsterdammers uitgedaagd worden om het twee maanden zonder hun auto te stellen en om in plaats daarvan met ander vervoer te reizen. De resultaten zijn positief: van de 34 deelnemers hebben er veertien hun auto daadwerkelijk weggedaan. Zij stapten volledig over op ander vervoer.

Het doel van de proef is om te kijken wat Amsterdammers doen als zij hun auto niet meer kunnen gebruiken en in plaats daarvan de fiets, deelauto, het openbaar vervoer of andere vormen van vervoer moeten gebruiken. Zo wil de gemeente te weten komen welke alternatieven verbeterd moeten worden. Alleen met goede alternatieven is het mogelijk om het autobezit in de stad te verminderen, is het idee daarachter.

Reistegoed

Wie meedoet aan de proef, levert zijn of haar auto in voor twee maanden en gebruikt ander vervoer. De auto wordt elders veilig geparkeerd en de parkeervergunning wordt gedurende die twee maanden op non-actief gezet. In ruil daarvoor krijgen de proefreizigers een reistegoed bij alle aangesloten vervoerders. Die registreren het gebruik van de deelnemers tijdens de proefperiode. Die gegevens gebruikt de gemeente voor onderzoek.

Voor de tweede ronde zoekt de gemeente 65 deelnemers. Alleen mensen die een eigen auto bezitten en een parkeervergunning hebben kunnen aan de proef meedoen. Inschrijven kan tot 28 februari. De proef draait in maart en april. 2 maart is het ‘inlevermoment’ en start de proef.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.