Deelauto centraal in bouwproject in Rijswijk

parkeerplaats voor deelauto

Bewoners van een bouwproject in Rijswijk krijgen straks de beschikking over een deelautopark. De betrokken partijen, A2B sharing en Steenvlinder, tekenden onlangs een overeenkomst om dit mogelijk te maken. Het is volgens hen het eerste project in z’n soort in Nederland.

Het gaat om vier deelauto’s bij het kluscomplex Metamorfose, waar 62 appartementen door de bewoners zelf worden afgebouwd. Steenvlinder, dat zelfbouw mogelijk maakt op kavels en kluscomplexen, en A2B sharing, actief in mobiliteitsmanagement, werken in dit project samen.

De vier deelauto’s die beschikbaar worden gesteld aan de bewoners van het kluscomplex kunnen op elk willekeurig moment worden gebruikt. Via een speciale app kunnen de bewoners de auto reserveren. Iedere bewoner betaalt voor het lidmaatschap een klein bedrag en daarnaast voor de verreden kilometers. Het schoonmaken en het onderhoud wordt door A2B gedaan.

Busjes

In het begin zijn de bewoners nog druk bezig met het klussen in de woning. Daarom krijgen ze in die periode de beschikking over klusbussen voor het vervoer van hun spullen. Gaandeweg worden de busjes vervangen voor personenauto’s, in overleg met bewoners.

“Wij vinden dit initiatief goed passen bij onze eigen zelfbouwaanpak”, zegt Hans Sparreboom, directeur van Steenvlinder. “Wanneer mensen hun eigen woning bouwen, kijken ze heel bewust naar hun toekomstig energieverbruik. Dat scheelt geld en draagt bij aan een beter milieu. Dat is met een deelauto niet anders. We zijn heel enthousiast en willen ook bij onze andere zelfbouwprojecten met deelauto’s aan de slag.”

Straatbeeld

Het is tijd om op een andere manier naar ons autogebruik te kijken, stelt Marcel Bakker, mede-oprichter van A2B. “Het is niet duurzaam. Niet alleen voor het milieu maar ook voor het straatbeeld. Bovendien wordt er in het recente voorstel hoofdlijnen voor het klimaatakkoord voorgesteld om te zoeken naar mogelijkheden om slimmer met mobiliteit om te gaan. Samen met elkaar een auto delen is een stap dichterbij de oplossing. Wij willen hier als A2B het voortouw in nemen.”

Komende drie jaar verrijzen in zeven steden vergelijkbare projecten, zo werd onlangs bekend. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bekrachtigde dit afgelopen februari in een zogenoemde City Deal met de betreffende steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn. De projecten moeten leiden tot minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.