Rijkswaterstaat eerste rijksonderdeel dat grootschalig elektrische auto’s koopt

Enkele van de nieuwe elektrische wagens. Foto: RWS.

Rijkswaterstaat heeft honderd oude dieselpersonenauto’s omgewisseld voor elektrische exemplaren. Rijkswaterstaat is naar eigen zeggen het eerste rijksonderdeel dat grootschalig elektrische personenauto’s in gebruik neemt.

Met de eerste honderd elektrische auto’s is nu zeven procent van de auto’s van Rijkswaterstaat elektrisch. Werkvoertuigen volgen later. Volgens Rijkswaterstaat zijn daar nu nog geen geschikte elektrische varianten beschikbaar voor.

De aanschaf vloeit voort uit een groene ambitie. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft als streven dat het gehele wagenpark in 2030 volledig elektrisch is. Rijkswaterstaat wil in 2030 energieneutraal zijn en circulair werken.

Eerste organisatie

De ingebruikneming van de elektrische auto’s is onderdeel van een rijksbrede aanbesteding. Rijkswaterstaat is de eerste organisatie die een fors deel van haar wagenpark elektrificeert, maar meerdere rijksonderdelen zijn hier nu mee bezig.

Naast de aanschaf van de elektrische personenauto’s worden ook meteen meer laadpalen geplaatst bij diverse Rijkswaterstaatkantoren.

Zonnepanelen en windmolens

Op den duur wil Rijkswaterstaat deze auto’s laden met elektriciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen op Rijkswaterstaatkantoren of windmolens op eigen grondgebied. Zo wordt een groot deel van het wagenpark energieneutraal.

Tot het zover is maakt Rijkswaterstaat naar eigen zeggen gebruik van ingekochte groene stroom uit Nederland en Noordwest-Europa.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.