Buurauto+ en Schwung winnen Smart Mobility challenge 2017

Buurauto. Bron: buurauto.nl

Buurauto. Bron: buurauto.nlBuurauto+ en Schwung hebben de Smart Mobility Challenge 2017 gewonnen. Dit werd vorige week bekendgemaakt tijdens Get Connected Jaarcongres in Amersfoort. De winnaars scoorden hoog op innovatiekracht en uitvoerbaarheid. Buurauto wint met het maatschappelijk relevante concept buurauto+ waarbij restcapaciteit van elektrische deelauto’s benut worden voor ouderen.

Schwung is een maatschappelijk initiatief dat fiets- en fietsparkeergedrag structureel inzichtelijk maakt voor de gemeente Hilversum. Smart Mobility Challenge is een initiatief tussen Economic Board Utrecht, het Ministerie van Economische Zaken en Goedopweg. Zij werken samen om de bereikbaarheid van de regio Utrecht te vergroten. De genomineerden daagden bedrijven uit met slimme oplossingen te komen op het gebied van mobiliteit en open data. Beide winnaars gaan aan de slag met €40.000 en creëren een pilot voor 1 juli 2018.

Buurauto+
Centraal Beheer levert met Buurauto+ een dienst waarmee ouderen op een veilige, efficiënte, prettige en eenvoudige manier kunnen verplaatsen.Vrijwilligers kunnen op deze manier ouderen overal naartoe brengen zonder dat ze zelf een auto nodig hebben. Hiermee speelt Centraal Beheer in op maatschappelijke problemen als vereenzaming en mobiliteit van ouderen.

De jury vond de buurauto+ innovatief, makkelijk in gebruik, en een goede oplossing van een maatschappelijk probleem. Daarnaast biedt het ook voordelen voor vrijwilligers. Daarnaast combineert het initiatief data met een doelgroep, die daar niet zo snel mee geassocieerd wordt.

Schwung
Schwung, een initiatief van Vialis genereert door middel van floating cycle data inzicht in de fietsstromen in de gemeente Hilversum. Ook geeft het een inzicht in de parkeerbezetting die gebruikt kan worden voor diverse parkeerlocaties binnen de gemeente.

Schwung scoorde hoog op het open data component. Het concept vereist weinig investering en was het volgens de jury slim en technische innovatief. Als laatste benoemde de jury het thema fietsen. Dit is erg belangrijk, wat ook blijkt uit het kabinetsbeleid. Het draagt bij aan gezondheid en duurzaamheid

In totaal waren er 26 aanmeldingen, 5 finalisten en 2 winnaars. Driving the Future, Mobility Matcher, en Open MaaS vielen net buiten de prijzen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.