Groei aantal deelauto’s vooral bij particuliere verhuur

In het voorjaar van 2017 waren er 30.697 deelauto’s in Nederland. Dit betekent een groei van 23% (ruim 5.700 auto’s) ten opzichte van 2016. Dat is vooral te danken aan de carsharing platforms zoals Snappcar.

Een en nader blijkt uit het jaarlijkse deelauto-overzicht van CROW-KpVV.

Volgens opgave van aanbieders zijn er in 2017 circa 275.000 autodelers in Nederland, verdeeld over 39 aanbieders. Dat betekent een groei van 51 procent ten opzichte van 2016. Het werkelijke aantal autodelers zal echter lager liggen, omdat het mogelijk is om lid te worden bij meerdere aanbieders.

Verder is 86% van alle deelauto’s te vinden bij peer-to-peer carsharing platforms zoals SnappCar. Via zo’n platform kun je auto’s van particulieren huren. Daar ligt ook de grootste groei met 31%. MyWheels, die ook bemiddeld in peer-to-peer autodelen, meldt ‘een explosieve groei van het aantal autodelers met particuliere auto’s’.

Het aantal gebruikers per gedeelde auto ligt bij peer-to-peer platforms aanzienlijk lager. Hebben traditionele deelautobedrijven gemiddeld 38 gebruikers per auto, bedrijven als SnappCar hebben gemiddeld 8 gebruikers per auto.

Het aantal klassieke deelauto’s (roundtrip carsharing) neemt ook toe, maar met niet meer dan 5%.

De grootste aanbieder van roundtrip deelauto’s is Greenwheels. “Het aantal leden is bij ons de afgelopen anderhalf jaar hard gegroeid met 43 procent, dat komt neer op 1.500 leden per maand”, zegt Andrew Berkhout, directeur bij Greenwheels.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.