Je eigen zonneweg

Het zonnefietspad in Krommenie is ligt er al weer een paar jaar. Er is nu ook een ‘doe-het-zelf’-versie van beschikbaar voor kleinere projecten.

Het gaat om de SolaRoad Kit: vier elementen SolaRoad met een oppervlakte van circa 10m2 en daardoor voor overheden en bedrijven eenvoudig aan te schaffen en eventueel later uit te breiden.

De provincie Groningen is de eerste afnemer en gaat hem gebruiken in een multifunctionele bank met oplaadpunten voor elektrische fietsen, een mobiele telefoon of een tablet.

De naam van deze toepassing is STOPcontact. Rond april 2017 plaatst de provincie de bank in BlauweStad, een waterrijk natuur- en woongebied ten oosten van de stad Groningen.

De SolaRoad Kit bestaat uit vier elementen van circa 2,5 x 3,5 meter. Zo’n kit levert ongeveer 3500 kWh per jaar op, genoeg energie voor een gemiddeld huishouden voor 1 jaar. De kit kan energie leveren voor bijvoorbeeld wegverlichting, verlichting van een etalage, verwarming, een wifi punt of zoals nu in Groningen: als oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen of mobiele telefoons.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.