Ericsson, Siemens, Simacan ontwikkelen systeem voor realtime verkeersinfo

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een consortium van Ericsson, Siemens en Simacan uitgekozen voor het ontwikkelen van clouddiensten. Het consortium opereert onder de naam Fortgång en heeft tot doel snelle datatransmissie op te zetten om weggebruikers realtime te kunnen informeren.

Dat gebeurt in het kader Partnership Talking Traffic, een initiatief van overheid en bedrijfsleven om in de periode tot 2020 innovatieve verkeerstoepassingen te ontwikkelen. De gezamenlijke overheden investeren maximaal € 55 miljoen t/m 2020. De gezamenlijke bedrijven investeren ca. € 35 miljoen.

Het consortium zet in op cloudtechnieken, in combinatie met telecommunicatie en crowdsourcing van informatie, om de automobilist met realtime-diensten te helpen zich sneller en veiliger door het verkeer te bewegen via apps en navigatiesystemen.

De introductie van de nieuwe technieken en diensten vindt dit jaar stapsgewijs plaats, aldus het consortium, met aansluitende exploitatie tot en met 2020. Vanaf de zomer van 2017 worden naar verwachting de eerste resultaten zichtbaar.

De nieuwe clouddiensten moeten bijvoorbeeld individuele snelheidsadviezen en waarschuwingen voor gevaarlijke situaties leveren zoals filestaarten, plotseling remmen, gladheid of een lokale mistbank, ongevallen en wegwerkzaamheden. In de stad krijgt de bestuurder advies over beschikbare parkeerplaatsen in de buurt, over aankomende politie-, brandweerwagens en ambulances, of over de beste route in geval van opbrekingen en aanrijdingen. Maar ook kunnen vrachtwagens prioriteit aanvragen bij verkeerslichten.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.