Wachttijdvoorspeller voor automobilisten beproefd

wachttijdvoorspellerDelft gaat samen met Siemens een wachttijdvoorspeller voor automobilisten testen. Die krijgen via een app te zien hoe lang het licht nog op rood staat.

Regelinstallaties beschikken over data wanneer een richting groen wordt en hoe lang een richting nog groen, rood of geel blijft.

Het onderzoek richt zich op het beschikbaar maken van deze data via smartphones. Het idee is dat dit tot een vlottere doorstroming kan leiden.

Met speciale software wordt de data uit de regelinstallaties via het gemeentelijk netwerk doorgestuurd naar de server van Siemens in Zoetermeer. Vervolgens wordt de informatie binnen 1 seconde draadloos doorgestuurd naar een app, die de actuele stand van de verkeerslichten toont en aangeeft hoe lang het nog duurt voor die stand verandert.

De achterliggende gedachte is dat weggebruikers op basis van de informatie in de app hun snelheid of desgewenst route kunnen aanpassen.

Een aantal experts gaat de komende tijd met de app aan de slag, waarbij de proef begint bij de verkeerslichten op het kruispunt Van Miereveltlaan/Maria Duystlaan.

Met de proef  in Delft wil Siemens vooral laten zien dat de data uit regelinstallaties beschikbaar kan worden gemaakt voor andere toepassingen dan alleen het aansturen van verkeerslichten.

Als het aan Siemens ligt komt er in de toekomst een platform waar de data van alle verkeersregelautomaten wordt verzameld en onder voorwaarden beschikbaar komt voor derden, bijvoorbeeld voor verkeersinformatieproviders.

Punt van zorg is nog wel dat als data realtime beschikbaar moet komen – zoals in de testopstelling in Delft – de snelheid van dataoverdracht van cruciaal belang is.
Siemens werkt aan oplossingen daarvoor.

Een drempel is ook dat verkeersregelingen vaak verkeersafhankelijk zijn, en dus dat het lastig is te rekenen met vooraf bekende groen- en roodtijden.

Ook in Noord Holland werkt men overigens aan mogelijke oplossingen voor dat probleem. De provincie doet dat samen met autofabrikant Nissan in het kader van de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Die hebben – in ieder geval de eerstkomende jaren – informatie nodig over de stand van de verkeerslichten. De provincie gaat die data nu aanbieden voor dit doel.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.